sobota, 18 lutego 2017

Pomysł na te tosty zaczerpnęłam od restauracji Starbucks. W swojej ofercie mają oni zapiekaną kanapkę na pieczywie z ciasta francuskiego z czerwoną cebulą i serem brie, jest ona pyszna! Uwielbiam ser brie, dlatego postanowiłam spróbować odtworzyć ten przepis. W oryginale jest ser ementaler, jednak nie mogła znaleźć go w Holandii, dlatego użyłam zwykłej Goudy. Chleb do tostów zastąpiłam ciemnym chlebkiem który upiekłam wczoraj, żeby chociaż trochę zdrowiej było, oczywiście można użyć zwykłego chleba tostowego!


Polecam również moje inne przepisy śniadaniowe:
Naleśniki z jogurtu greckiego
Jajecznica według Gordona Ramsaya
Bułeczki ze szczypiorkiem
Muffinki z porem i kiełbasą
Gofry
Kokosowa kaszka manna
Koktajl z mango i banana
Zapiekane białka jajek
Domowy jogurt
Owsianka z amarantusa z owocami
Omlet z białek
Dżem z owoców kaki
Orzechowo czekoladowa owsianka
Pudding z nasion chia
Dżem z malin i jagód goji
Owsianka z owocami




Drożdżówki z serem składniki
2 kromki chleba tostowego
pół małej czerwonej cebuli lub ćwiartka większej
plasterek sera żółtego, najlepiej ementaler
ser brie
2 łyżeczki masła


Drożdżówki z serem wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy chwilkę na maśle, następnie dodajemy trochę wody, tak aby cebula się nam nie przysmażyła a była mięciutka, jeżeli trzeba dolać trochę wody. Na jednej kromce chleba układamy ser żółty, na to nakładamy cebulę i na wierzch kładziemy ser brie, przykrywamy drugą kromką chleba i zapiekamy w tosterze. Można zapiec również w piekarniku jeżeli nie posiadamy tostera. 






Post a Comment: