środa, 15 lutego 2017

Kaszka manna oficjalnie dołączyła do moich ulubionych deserów i śniadań, no może  bardziej lubię owsiankę. Proste rzeczy są zawsze najlepsze, ale fajnie jest dodać coś ekstra, dlatego ja swoją kaszkę ugotowałam na mleku kokosowym, jejku jeszcze lepsza niż na zwykłym mleku, dlatego polecam wam spróbować! Do tego dodałam zmiksowane siemię lniane, gdyż zawiera ono dużo zdrowych składników i dobrze jest włączyć je w swojej diecie. Ogólnie całe ziarna siemienia są ciężko przyswajalne dla organizmu, dlatego powinno się jeść rozdrobnione, ale z drugiej strony kupione już zmiksowane siemię, część swoich wartości utraciło przez zbyt duży kontakt z powietrzem. Dlatego ja teraz mielę siemię lniane przed podaniem w młynku do kawy, który wzięłam od mamy, no co nie używała go a mi taki stary PRL-owski młynek jak znalazł ;)

Polecam również moje inne przepisy śniadaniowe:
Naleśniki z jogurtu greckiego
Jajecznica według Gordona Ramsaya
Bułeczki ze szczypiorkiem
Muffinki z porem i kiełbasą
Gofry
Koktajl z mango i banana
Zapiekane białka jajek
Domowy jogurt
Owsianka z amarantusa z owocami
Omlet z białek
Dżem z owoców kaki
Orzechowo czekoladowa owsianka
Pudding z nasion chia
Dżem z malin i jagód goji

Owsianka z owocami



Kokosowa kaszka manna składniki na małą porcję:
150 ml mleka kokosowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
2 łyżki kaszki manny
2 łyżeczki siemienia lnianego
2 łyżeczki wiórków kokosowych
1 kiwi


Kokosowa kaszka manna wykonanie:
Mleko z cukrem podgrzewamy w rondelku. Gdy jest już ciepłe dodajemy kaszkę cały czas mieszając doprowadzamy kaszkę z mlekiem do wrzenia. Przekładamy do miseczki, posypujemy siemieniem i wiórkami, dodajemy pokrojone kiwi. Ja zawsze przekrawam kiwi na pół i łyżeczką wydrążam owoc.
Smacznego!








Post a Comment: