piątek, 3 lutego 2017

Propozycja dość tradycyjna i także dość łatwa, problemu może tylko przysporzyć co niektórym lepienie pyz, ale nie jest to takie skomplikowane aby sobie z tym nie poradzić. Pyzy robiłam dla mojego narzeczonego bardziej niż dla siebie, jako, że ja wolę trochę inne potrawy i jednak staram się ograniczać mięso. Powiedział, że dobre i, że śmiało można przepisem się podzielić.



Pyzy z mięsem składniki
1kg ziemniaków
4 łyżki mąki ziemniaczanej
jajko
300g mięsa mielonego
3 mniejsze cebule


Pyzy z mięsem wykonanie:
Ziemniaki ugotować, najlepiej nawet dzień wcześniej. Ja ugotowałam rano, a pyzy robiłam wieczorem. Ostudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać jajko i mąkę. Całość razem zagnieść na ciasto. Na patelni zeszklić drobno pokrojoną cebulę, dodać mięso, doprawić majerankiem, pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką, czosnkiem. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Ręką (najlepiej oprószyć rękę mąką) nabierać kawałki ciasta i rozklepywać na płasko na dłoni, na środek nakładać łyżką mięso, zlepić brzegi i uformować kulkę. Gotować w osolonej gotującej się wodzie, po wypłynięciu jeszcze przez około minutę. I to wszystko, życzę smacznego!









Post a Comment: