sobota, 25 lutego 2017

Jak już w poprzednim poście pisałam, sos teriyaki jest jednym z moich ulubionych smaków kuchni azjatyckiej. Robiłam już klopsiki w sosie teriyaki  A teraz po prostu szybkie warzywa. Tak naprawdę potrzebujemy 2 - 3 łyżek tego sosu w tym przepisie, a podane składniki są na większą ilość. Resztę sosu można przelać do szklanej buteleczki i przechowywać w lodówce od 1 - 2 tygodni. 


Składniki
pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
5 dużych pieczarek
garść kiełków
Sos:
łyżeczka sproszkowanego czosnku
łyżeczka imbiru
łyżeczka miodu
1/4 szklanki sosu sojowego
5 łyżeczek cukru brązowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka wody
łyżeczka oleju sezamowego

W rondelku najpierw mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos, następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania. Paprykę kroimy w słupki, cebulę w piórka a pieczarki w ósemki, smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Jeżeli jest taka potrzeba możemy dodać troszkę wody. Na sam koniec wrzucamy kiełki i podsmażamy jeszcze około minuty. Dodajemy 2 - 3 łyżki sosu, całość razem mieszamy i gotujemy aż cały nadmiar wody odparuje. Najlepiej podawać z makaronem chińskim. 




Post a Comment: