pół czerwonej papryki
pół czerwonej cebuli
5 dużych pieczarek
garść kiełków
Sos:
łyżeczka sproszkowanego czosnku
łyżeczka imbiru
łyżeczka miodu
1/4 szklanki sosu sojowego
5 łyżeczek cukru brązowego
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
1 szklanka wody
łyżeczka oleju sezamowego
Warzywa w sosie Teriyaki wykonanie:
W rondelku najpierw mieszamy dokładnie wszystkie składniki na sos, następnie gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania. Paprykę kroimy w słupki, cebulę w piórka a pieczarki w ósemki, smażymy na łyżce oliwy z oliwek. Jeżeli jest taka potrzeba możemy dodać troszkę wody. Na sam koniec wrzucamy kiełki i podsmażamy jeszcze około minuty. Dodajemy 2 - 3 łyżki sosu, całość razem mieszamy i gotujemy aż cały nadmiar wody odparuje. Najlepiej podawać z makaronem chińskim.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz