niedziela, 5 lutego 2017

Odkąd wróciłam z Włoch, jestem zakochana w tamtejszej kuchni. Jest ona prosta ale bardzo smaczna i bazuje na podstawowych produktach. Momentami podobna do polskiej, gdyż włoskie "gnochi" to nic innego jak kopytka ;) Na dzisiaj mam przepis na szybki i prosty chlebek drożdżowy inspirowany Włoską foccacią, czy mogę mój wyrób "foccacią" nazwać to nie wiem, ale nwiem, że na pewno jest równie smaczny, a najlepiej smakuje jeszcze na ciepło ;)

Jeżeli lubicie wyroby drożdżowe, polecam spróbować inne przepisy:
Jagodzianki
Kiełbaski w cieście drożdżowym
Bułeczki z suszonymi pomidorami
Drożdżówki z serem
Pyzy czyli kluski na parze
Drożdżowe bułeczki z malinami
Drożdżowe paszteciki z chorizo
Pizza z ricottą i szpinakiem
Paszteciki z kiełbasą

Bułeczki w kształcie zajączków
Bułeczki czosnkowe
Calzone Caprese


Składniki

10g drożdży
200 ml wody
350g mąki
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki suszonej bazylii
zielone oliwki


Z drożdży, 50 ml wody, łyżki mąki i łyżki cukru zrobić zaczyn, odstawić na około 30 minut wo wyrośnięcia. Do miski przesiać mąkę, dodać oregano, bazylię i wymieszać wszystko razem. Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę, podzielić na pół i przełożyć na blaszkę, formując prostokąt. Oliwki pokroić  grubsze plasterki i ułożyć na cieście, lekko wdusić palcem do środka. Skropić oliwą z oliwek. Ja jeden chlebek zrobiła bez oliwek bo mój narzeczony ich nie lubi ;) Zostawić na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Piec w 190 stopniach przez 20 minut.








1 komentarze :