wtorek, 7 marca 2017

Uwielbiam wszelkiego rodzaju makarony i dania włoskiej. Dzisiaj po raz kolejny zrobiłam makaron cannelloni, czyli nadziewane grube rurki. Ostatnio była wersja mięsna z porem (przepis) Dzisiaj wersja bez mięsa i z sosem pomidorowym dla odmiany. Równie pyszna, choć ta z porem trochę lepsza ;)

Jeżeli zasmakuje wam makaron cannelloni, polecam również inne przepisy:
Cannelloni z porem i mięsem
Cannelloni ze z kurczakiem





Składniki
150 g świeżego szpinaku
300 ml passaty pomidorowej
250 g ricotty
1/4 szklanki startego parmezanu
1 jajko
1 mozzarella
2 łyżki suszonego oregano
Makaron cannelloni (10 rurek)


Szpinak gotujemy przez około 5 minut, odstawiamy na moment do wystygnięcia. Do passaty dodajemy 50 ml wody i oregano, doprawiamy ząbkiem czosnku i gotujemy przez 5 minut. Do szpinaku dodajemy tarty parmezan, jajko i ser ricotta, doprawiamy pieprzem i całość dokładnie mieszamy. Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę sosu, posypujemy połową rozkruszonej mozzarelli. Następnie układamy nadziany szpinakiem z serem makaron. Całość polewamy sosem i posypujemy rozkruszoną mozzarellą. Całość zapiekamy około 20 minut w 190 stopniach. 











Post a Comment: