środa, 28 czerwca 2017

Stir-fry jest to metoda smażenia na bardzo rozgrzanym oleju w woku. Do woka wrzuca się po kolei kolejne składniki, które należy uprzednio pokroić i umyć. Jako pierwsze smaży się mięso a następnie dorzuca kolejne składniki. Jest to bardzo szybka metoda smażenia, która pozwala na zachowanie tekstury warzyw. Dzisiaj mam dla was przepis na sos do stir fry z warzywami. Generalnie możliwości jest mnóstwo ale najważniejszy jest sos, gdyż to on dodaje całej potrawie smaku.



Składniki
200 g kurczaka
1 papryka
4 pieczarki
1 mała czerwona cebula
1 łyżeczka sezamu
makaron ryżowy przygotowany według przepisu na opakowaniu
Sos:
1 szklanka sosu sojowego
1/2 szklanki sosu z ostryg
1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
2 łyżeczki pieprzu
1 łyżka cukru brązowego
2 łyżki oleju sezamowego
1/2 szklanki czerwonego półwytrawnego wina


Składniki na sos mieszamy w rondelku i gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania, przelewamy do butelki. Tak przygotowany sos można przechowywać około 3 tygodni w lodówce. Do smażenia używamy 2 - 3 łyżki na porcję.
Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzanego woka, smażymy 3 minuty następnie dorzucamy resztę warzyw, które należy uprzednio pokroić. Dodajemy 2 - 3 łyżki sosu stir fry i smażymy przez około 5 minut. Wrzucamy ugotowany makaron ryżowy, całość mieszamy, można dodać łyżkę sosu. Przekładamy na talerz i posypujemy ziarnami sezamu

Post a Comment: