Crème brûlée z malinami składniki na około 5 - 6 porcji
6 żółtek
1 laska wanilii
50 g cukru
400 ml słodkiej śmietanki
1 szklanka malin
Crème brûlée z malinami wykonanie:
Wanilię kroimy wzdłuż i rozkładamy, za pomocą małego nożyka wyskrobujemy ziarenka wanilii. Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i ziarenka. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż całość zacznie się gotować. Następnie należy całość przecedzić i wyrzucić ugotowaną laskę wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu aż jajka zaczną zmieniać kolor. Następnie powoli dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Nie należy już ubijać masy mikserem. Do małych kokilek dodajemy porcję malin i całość zalewamy masą śmietanowo jajeczną. Kokilki układamy w naczyniu żaroodpornym albo głębokiej blaszce. Wlewamy zimną wodę, tak aby sięgała mniej więcej do połowy kokilek. W takiej kąpieli wodnej należy piec Crème brûlée przez około 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie krem należy schłodzić przez minimum 2 godziny przed podaniem w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy równo brązowym cukrem i przypalamy palnikiem tak aby się stopił i na wierzchu utworzyła się skorupka.
Crème brûlée z malinami wykonanie:
Wanilię kroimy wzdłuż i rozkładamy, za pomocą małego nożyka wyskrobujemy ziarenka wanilii. Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i ziarenka. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż całość zacznie się gotować. Następnie należy całość przecedzić i wyrzucić ugotowaną laskę wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu aż jajka zaczną zmieniać kolor. Następnie powoli dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Nie należy już ubijać masy mikserem. Do małych kokilek dodajemy porcję malin i całość zalewamy masą śmietanowo jajeczną. Kokilki układamy w naczyniu żaroodpornym albo głębokiej blaszce. Wlewamy zimną wodę, tak aby sięgała mniej więcej do połowy kokilek. W takiej kąpieli wodnej należy piec Crème brûlée przez około 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie krem należy schłodzić przez minimum 2 godziny przed podaniem w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy równo brązowym cukrem i przypalamy palnikiem tak aby się stopił i na wierzchu utworzyła się skorupka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz