wtorek, 2 maja 2017

Jest to jeden z moich ulubionych deserów mojego narzeczonego. Przepis na zwykły Crème brûlée już był teraz czas go trochę urozmaicić dodając malin. Pamiętajmy aby sprawdzić czy maliny są odpowiednio słodkie gdyż ma to duży wpływ na smak całego deseru. Zapraszam!





Crème brûlée z malinami składniki na około 5 - 6 porcji
6 żółtek
1 laska wanilii
50 g cukru
400 ml słodkiej śmietanki

1 szklanka malin


Crème brûlée z malinami wykonanie:
Wanilię kroimy wzdłuż i rozkładamy, za pomocą małego nożyka wyskrobujemy ziarenka wanilii. Śmietanę wlewamy do garnka, dodajemy rozkrojoną laskę wanilii i ziarenka. Gotujemy na średnim ogniu, cały czas mieszając, do momentu aż całość zacznie się gotować. Następnie należy całość przecedzić i wyrzucić ugotowaną laskę wanilii. Żółtka ucieramy z cukrem, do momentu aż jajka zaczną zmieniać kolor. Następnie powoli dodajemy śmietanę cały czas mieszając. Nie należy już ubijać masy mikserem. Do małych kokilek dodajemy porcję malin i całość zalewamy masą śmietanowo jajeczną. Kokilki układamy w naczyniu żaroodpornym albo głębokiej blaszce. Wlewamy zimną wodę, tak aby sięgała mniej więcej do połowy kokilek. W takiej kąpieli wodnej należy piec Crème brûlée przez około 40 minut w 180 stopniach. Po tym czasie krem należy schłodzić przez minimum 2 godziny przed podaniem w lodówce. Przed podaniem wierzch posypujemy równo brązowym  cukrem i przypalamy palnikiem tak aby się stopił i na wierzchu utworzyła się skorupka.  

Post a Comment: