niedziela, 7 maja 2017

Spring rolls czyli sajgonki są daniem kuchni azjatyckiej. Są to malutkie krokieciki z przeróżnym nadzieniem, zawija je się w papier ryżowy i później podsmaża na oleju. Robiłam je po raz pierwszy i miałam trochę obawy co do papieru ryżowego, ale nie taki diabeł straszny jak go malują i moje sajgonki wyszły bardzo pyszne! 



Składniki na około 6 sztuk
5 małych pieczarek
100 g boczku wędzonego w plastrach
pół czerwonej cebuli
1 mała papryczka jalapeno
1 łyżka gęstej śmietany 18%
papier ryżowy


Pieczarki, cebulę, papryczkę siekamy w kosteczkę. Boczek kroimy w paseczki. Całość podsmażamy na patelni. Odstawiamy na moment do przestygnięcia. Dodajemy śmietanę i całość dokładnie mieszamy. Papier ryżowy namaczamy na około 10 sekund w gorącej wodzie i tak przygotowany jest już gotowy do zawijania sajgonek. Nakładamy farsz na papier ryżowym i zawijamy małe krokieciki. Smażymy na oleju aż będą leciutko złoty kolor. 





Post a Comment: