piątek, 12 maja 2017

Bardzo zasmakowała mi ciecierzyca i ostatnio staram się ograniczyć spożycie mięsa a ciecierzyca jest idealnym  źródłem białka i takim jakby substytutem mięsa. Mojemu narzeczonemu też nawet posmakowała, polecam wypróbować. Jeżeli zasmakowała wam ciecierzyca polecam również moje inne przepisy:
Ciecierzyca na ostro
Polenta z ciecierzycą
Orientalna ciecierzyca
Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym



Składniki
szklanka ugotowanej ciecierzycy
150 g pieczarek
czerwona cebula
4 suszone pomidory z zalewy
300 ml słodkiej śmietany
garść tartego parmezanu
1/2 dużej papryczki chili
1 łyżka skrobi kukurydzianej rozrobiona w 1 łyżce wody


Pokrojoną cebulę, pieczarki, papryczkę chili i pomidory suszone podsmażamy na patelni. Dodajemy do ugotowanej ciecierzycy, następnie dodajemy śmietanę i całość  gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy kurkumą, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie zagęszczamy sos rozrobioną skrobią ziemniaczaną. Podajemy z makaronem spaghetti i posypujemy tartym parmezanem.

2 komentarze

O, dobry pomysł.
My ciecierzycę uwiebiamy!
:)

Reply