Ciecierzyca na ostro
Polenta z ciecierzycą
Orientalna ciecierzyca
Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym
Ciecierzyca w kremowym sosie składniki
szklanka ugotowanej ciecierzycy
150 g pieczarek
czerwona cebula
4 suszone pomidory z zalewy
300 ml słodkiej śmietany
garść tartego parmezanu
1/2 dużej papryczki chili
1 łyżka skrobi kukurydzianej rozrobiona w 1 łyżce wody
Ciecierzyca w kremowym sosie wykonanie:
Pokrojoną cebulę, pieczarki, papryczkę chili i pomidory suszone podsmażamy na patelni. Dodajemy do ugotowanej ciecierzycy, następnie dodajemy śmietanę i całość gotujemy na małym ogniu. Doprawiamy kurkumą, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Następnie zagęszczamy sos rozrobioną skrobią ziemniaczaną. Podajemy z makaronem spaghetti i posypujemy tartym parmezanem.
O, dobry pomysł.
OdpowiedzUsuńMy ciecierzycę uwiebiamy!
:)
I dobrze, bo jest pycha!
OdpowiedzUsuń