środa, 26 kwietnia 2017



Ostatnio przeprowadziłam sobie mały detoks sokowy. Soki warzywno owocowe mogą nam zastępować całe posiłki i jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie jak dla mnie aby dostarczyć organizmowi dużej ilości witamin, gdyż nie wszystkie warzywa jestem w stanie zjeść w naturalnej i surowej postaci bo ich po prostu nie lubię. Mam dla was przepisy na trzy różne soki na trzy różne dni. 

Przepisy na te soki nie są mojego autorstwa, znalazłam ten detoks w internecie. Ważne jest to aby trzymać się ściśle ilości składników podanych w przepisie gdyż nawet najmniejsze modyfikacje mają wpływ na smak, a ja jeżeli coś ma okropny smak to nie jestem w stanie się zmusić aby to wypić nawet ilość witamin nie jest w stanie mnie do tego przekonać. Do wyciskania soku używam wyciskarki marki severin, która jest tak zwanym slow juicerem, czyli podczas obróbki warzywa się nie nagrzewają jak w wypadku sokowirówek a niestety ciepło przyczynia się do tego, że witaminy się ulatniają. Sok taki można przechowywać do 24 h, dlatego codziennie trzeba robić świeży sok na dany dzień. 


Z podanej ilości składników wychodzi około 1,5 l soku. Pijemy 1 szklankę soku co godzinę przez 8 godzin. W ciągu dnia można zjeść lekki nie smażony posiłek. Zachęcam was do zrobienia takiego krótkiego detoksu i ogólnie do picia soków warzywnych na co dzień gdyż są one źródłem witamin i energii. Warzyw nie trzeba obierać, poza cytryną. Jabłka należy wydrążyć z gniazd nasiennych



Dzień pierwszy:
4 jabłka
2 - 3 ogórki
garść natki pietruszki
2 garście świeżego szpinaku
4 gałązki jarmużu
seler naciowy
cytryna
mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej

Dzień drugi:
3 małe buraki
seler naciowy
garść świeżej kolendry
ogórek
mały kawałek imbiru, taki wielkości kostki rosołowej
garść szpinaku
10 liści sałaty rzymskiej
15 średniej wielkości marchewek

Dzień trzeci:
6 jabłek
2 małe buraki
seler
garść szpinaku
ogórek
cytryna
2 pomidory
15 marchewek

Powodzenia i wytrwałości!





Post a Comment: