wtorek, 4 kwietnia 2017

Polenta jest to tradycyjne danie kuchni włoskiej przygotowane z mąki kukurydzianej z dodatkiem wody. U swoich znajomych jadłam ja pierwszy raz, podaną z mięsem mielonym w postaci bardziej płynnej. Polenta po ostygnięciu zastyga i kroi się ją nożem aby następnie podsmażyć. Ja dzisiaj przygotowałam polentę z dodatkiem ciecierzycy. Jest to trochę czasochłonne danie, ale warte wypróbowania.

Jeżeli lubicie ciecierzycę, to zapraszam na inne dania z jej wykorzystaniem:
Ciecierzyca na ostro
Ciecierzyca w sosie słodko kwaśnym
Orientalna ciecierzyca
Ciecierzyca w kremowym sosie




Polenta z ciecierzycą składniki
2 łyżki mąki kukurydzianej
1 szklanka wody
1/2 szklanki ciecierzycy
pół cebuli czerwonej
ząbek czosnku
4 - 5 pieczarek
ser parmezan
3 suszone pomidory
łyżka octu balsamicznego


Polenta z ciecierzycą wykonanie:
Ciecierzycę namaczamy dzień wcześniej w wodzie na noc. Następnie gotujemy w wodzie z dodatkiem soli przez około 1 - 1,5 godziny aż będzie miękka. W garnku zagotowujemy szklankę wody, dodajemy powoli mąkę kukurydzianą cały czas mieszając. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy przez 30 - 40 minut mieszając cały czas, tak aby polenta nie przywarła do garnka. Polenta jest gotowa jeżeli odchodzi od brzegów garnka, dodajemy łyżkę masła i dokładnie mieszamy, doprawiamy pieprzem. Całość powinna mieć konsystencję gęstej kaszki. W międzyczasie na patelni podsmażamy cebulę, następnie dodajemy wyciśnięty czosnek i pokrojone w plasterki pieczarki. Następnie dodajemy pokrojone suszone pomidory, łyżkę octu balsamicznego i smażymy aż pieczarki będą gotowe. Dodajemy ciecierzycę i podsmażamy przez kolejne około 3 minuty. Na talerz wykładamy polentę, na to kładziemy pieczarki z ciecierzycą i posypujemy parmezanem. 

Post a Comment: