niedziela, 16 kwietnia 2017

Soczewica jest bardzo fajną alternatywą dla mięsa. Czasami gdy mam ochotę na dania bezmięsne przyrządzam dania z soczewicy. Tym razem zrobiłam sos do makarony a'la bolognese. Wyszedł bardzo pyszny, warto spróbować, na pewno pozytywnie się zdziwicie ;)

Jeżeli szukacie przepisów na więcej dań z soczewicy, polecam spróbować również:
Gulasz z soczewicy
Pierogi z soczewicą
Klopsiki z soczewicy




Sos do makaronu z soczewicy składniki 
1/2 szklanki soczewicy
1/2 pora
5 pieczarek
mała cebula
300 ml pomidorowej passaty
2 ząbki czosnku


Sos do makaronu z soczewicy wykonanie:
Ciecierzycę moczymy w wodzie na przynajmniej 3 godziny. Następnie płuczemy, nalewamy świeżej wody i gotujemy przez 20 minut. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pokrojony  w plasterki por i pieczarki. Ciecierzycę odsączamy wodę jeżeli jest jej za dużo, ale powinna się wygotować w czasie 20 minut dodajemy passatę, wyciskamy czosnek, doprawiamy pieprzem, solą, suszonym oregano i bazylią. Gotujemy przez około 10 minut, na koniec dodajemy por z pieczarkami i mamy gotowy sos do makaronu. 





Post a Comment: