Jednym z moich ulubionych deserów jest Monte, niestety jest on dość drogi w porównaniu do wielkości, dlatego postanowiłam zrobić coś równie pysznego, a może i nawet lepszego.
Mus z orzechów laskowych składniki
1/2 szklanki orzechów laskowych
100 g czekolady mlecznej
100 g czekolady gorzkiej
250 ml śmietany 36%
60 ml mleka
Mus z orzechów laskowych wykonanie:
Orzechy wysypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i prażymy orzechy przez około 15 minut, aż w mieszkaniu zacznie się unosić ich zapach ;)
Następnie przekładamy orzechy na ściereczkę i pocieramy przez drobne sitko lub durszlak, w ten sposób skórka oddzieli nam się od orzecha. Jeżeli część się nie uprażyła to należy włożyć je jeszcze na parę minut do piekarnika. Następnie drobno siekamy orzechy lub mielimy w młynku do kawy tak jak ja to zrobiłam. Czekoladę wkładamy do miski, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy orzechy, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno i małymi porcjami przenosimy do czekolady i dokładnie mieszamy. Mus przekładamy do mniejszych foremek i chowamy w lodówce pod przykryciem. Przed podaniem należy go przynajmniej przez 2 godziny schłodzić w lodówce.
Mus z orzechów laskowych
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz