środa, 26 kwietnia 2017

W którymś z wcześniejszych postów wspominałam, że nie lubię pora. Ale nie dałam za wygraną i cały czas próbuję się do pora przekonać i muszę przyznać że z całkiem dużym sukcesem. Ostatnio zrobiłam zupę krem z pora, jest ona banalnie prosta w przygotowaniu a czas na jej ugotowanie to bagatela 30 minut. Zatem do dzieła! 

Polecam też inne przepisy z porem w roli głównej:
Muffinki z porem i kiełbasą
Quiche z pora z pieczarkami
Cannelloni z porem i mięsem mielonym


Składniki:
2 duże pory
3 średniej wielkości ziemniaki
2 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
garść natki pietruszki
2 szklanki bulionu
1 łyżeczka sosu worcesterschire


Pory dokładnie myjemy, kroimy w półksiężyce i podsmażamy na patelni. Ziemniaki obieramy, myjemy kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, zalewamy 2 szklankami wody i bulionem. Dodajemy wyciśnięty czosnek i posiekaną natkę pietruszki. Dodajemy pory i całość gotujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem, gałka muszkatołową, ostrą i słodką papryką i sosem worcesterschire. Całość gotujemy do momentu aż ziemniaki będą miękkie, odstawiamy na kilka minut do ostygnięcia i miksujemy blenderem. 





Post a Comment: