Ostatnio bardzo zasmakowały mi bataty czyli słodkie ziemniaki. Już od dłuższego miałam zrobić z nich właśnie frytki, ale jakoś zawsze odkładałam to na inną porę. W ostatnim tygodniu byłam z wizytą u przyjaciółki we Francji i przyrządziłyśmy sobie takie oto frytki. Wyszły pycha, a po powrocie do domu zrobiłam je jeszcze raz!
Moje inne propozycje na danie z batatami to:
Kluski ze słodkich ziemniaków
Indyk zapiekany z warzywami i batatami
Placuszki z cukinii i batatów
Frytki z batatów składniki
1 surowy batat
oliwa z oliwek
rozmaryn
zioła prowansalskie
oregano
ostra papryka
Frytki z batatów wykonanie:
Batata obieramy, myjemy i kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami, dość sporo. Pieczemy 30 minut w 190 stopniach. Po 15 minutach należy wyciągnąć blaszkę i przemieszać frytki.
Frytki z batatów
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz