środa, 12 kwietnia 2017

Quiche jest to naprawdę fajne danie obiadowe, można je przygotować ze wszystkiego jeżeli znamy podstawowy przepis. Ja tym razem zrobiłam quiche z porem i pieczarkami. Idealne danie na zabiegany dzień, które robi się bardzo szybko.
Również chciałabym polecić inne przepisy na quiche z tego bloga:
Quiche ze szpinakiem
Quiche z serem kozim i suszonymi pomidorami
Quiche z boczkiem i cebulą
Quiche Lorraine

Quiche z pora z pieczarkami składniki
1 średniej wielkości por
4 pieczarki
1 mała cebula
2 jajka
1/2 szklanki tartego sera emmentaler
1/4 kostki sera feta
150 ml śmietany
1/2 szklanki mleka
Ciasto:
50 g masła
120 g mąki (ja użyłam pełnoziarnistej)
1 żółtko


Quiche z pora z pieczarkami wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie rozwałkowujemy i wykładamy na 24 cm ceramiczną formę. Na to kładziemy papier do pieczenia i wysypujemy obciążenie w postaci ryżu lub fasoli. Pieczemy w 180 stopniach przez 20 minut. Cebulę podsmażamy na patelni, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażmy. Pora myjemy i drobno kroimy dodajemy do pieczarek i cebuli. Doprawiamy solą i pieprzem, smażymy przez kolejne 5 minut. W misce łączymy śmietanę, mleko i jajka, które należy dokładnie rozbić widelcem. Doprawiamy gałką muszkatołową. Do warzyw dodajemy oba sery i dokładnie mieszamy, przekładamy na ciasto a następnie wylewamy masę jajeczną. Pieczemy 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym d 190 stopni. Najlepiej podawać na ciepło ale quiche jest równie smaczna na zimno.










Post a Comment: