wtorek, 11 kwietnia 2017

Przez ostatnie kilka dni byłam na północno-wschodniej części Francji u moich znajomych. Miałam okazję spróbować trochę francuskiej kuchni, ale najważniejszą rzecz jaką przywiozłam to specjalny ocet do robienia sosu vinaigrette i musztardę dijon. Ocet ten w swoim składzie ma między innymi ocet jabłkowy i miód, jest to produkt regionalny z Alzacji I właśnie octem jabłkowym można zastąpić ten który przywiozłam ze sobą z Francji. Jeżeli ktoś będzie miał okazję aby kupić ten ocet podczas pobytu we Francji, koniecznie niech to zrobi, bo dressing sałatkowy z nim jest naprawdę pycha! 



Sos sałatkowy vinaigrette składniki
1 łyżeczka musztardy dijon
8 łyżeczek oliwy z oliwek
4 łyżeczki octu melfor (zastąpić octem jabłkowym lub winnym)
sól i pieprz


Sos sałatkowy vinaigrette wykonanie:
Ocet, musztardę i oliwę łączymy za pomocą widelca w szklance, doprawiamy solą i pieprzem. Można dodać trochę miodu, gdy używamy octu jabłkowego, gdy sos jest zbyt ostry. Przepis pochodzi od mojego dobrego znajomego, który jest rodowitym Francuzem, więc na pewno warto go wypróbować i już nie kupować gotowych sosów sałatkowych. Znalazłam również sklep internetowy w którym można kupić ocet Melfor (link). Cena to 22 złote za litr, ale na pewno wystarczy go na długo. 










Post a Comment: