Kruche rogaliki z masa makową i daktylami.

Szczerze mówiąc to nie przepadam za makowcem, dlatego wymyśliłam dla niego tą alternatywę, która jest równie smaczna. Rogaliki z trzech składników pojawiały się już na kilku blogach więc postanowiłam je wypróbować. Stwierdziłam,  że nadzienie makowe będzie do nich idealne, do tego daktyle, bo akurat miałam i czekoladowe ganache, na które przepis można znaleźć tutaj


Kruche rogaliki z masa makową i daktylami składniki
Ciasto:
1 szklanka śmietany 18%
250g masła lub margaryny
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
Nadzienie:
200g maku
2  łyżki miodu
2 łyżki masła
duża garść daktyli


Kruche rogaliki z masa makową i daktylami wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, aż napęcznieje. Zagnieść ciasto z masła, mąki i śmietany. Wstawić na około pół godziny do lodówki. Mak zmielić 3 razy przez maszynkę, włożyć do rondla i gotować z łyżką masła i miodem. Pokroić drobno daktyle i dodać do masy makowej. Ciasto na rogaliki rozwałkować i wykrajać trójkąty, nakładać masę makową łyżką i zawijać rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej pergaminem i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia. Gdy ostygną maczać w polewie ganache.












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai