Kruche rogaliki z masa makową i daktylami składniki
Ciasto:
1 szklanka śmietany 18%
250g masła lub margaryny
3 szklanki mąki
cukier waniliowy
Nadzienie:
200g maku
2 łyżki miodu
2 łyżki masła
duża garść daktyli
Kruche rogaliki z masa makową i daktylami wykonanie:
Mak zalać wrzątkiem i odstawić na kilka godzin, aż napęcznieje. Zagnieść ciasto z masła, mąki i śmietany. Wstawić na około pół godziny do lodówki. Mak zmielić 3 razy przez maszynkę, włożyć do rondla i gotować z łyżką masła i miodem. Pokroić drobno daktyle i dodać do masy makowej. Ciasto na rogaliki rozwałkować i wykrajać trójkąty, nakładać masę makową łyżką i zawijać rogaliki. Ułożyć rogaliki na blaszce wyłożonej pergaminem i piec około 15 - 20 minut w temperaturze 190 stopni do zrumienienia. Gdy ostygną maczać w polewie ganache.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz