czwartek, 1 grudnia 2016

Od dłuższego czasu chciałam ugotować kasze kuskus. Problemem było to ze zawsze wydawało mi się to skomplikowane, aż do dzisiaj. Naprawdę Nie wiedziałam ze jest to aż tak banalne. Wiec po raz pierwszy kasza kuskus w moim wydaniu.

Jeżeli lubicie szpinak, koniecznie spróbujcie tych przepisów:
Makaron ze szpinakiem
Szpinak zawijany w cieście filo
Naleśniki ze szpinakiem
Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta
Pizza, szpinak i ricotta

Składniki na jedną porcję:
1/4 szklanki kaszy kuskus
Dwie garści szpinaku
100g pieczarek
Pół papryki czerwonej
Parmezan


Kasze należy wsypać do miseczki i zalać wrząca woda w tej samej ilości co kaszy. Czyli na 1/4 szklanki kaszy używamy 1/4 szklanki wrzątku. Przykrywamy i zostawiamy pod przykryciem, po około 5 minutach kasza jest już gotowa. Na patelni podsmażyć pokrojone pieczarki z papryka, dodać szpinak i wszystko razem smażyć do odparowania wody. Doprawić sola, pieprzem, słodka papryka i curry. Dodać kuskus wszystko razem wymieszać i przełożyć na talerz. Posypać tartym parmezanem wedle uznania. Gotowe! Szybki obiad, a do tego bardzo zdrowy.






Post a Comment: