piątek, 9 grudnia 2016

Zasmakowałam w quiche. Nie wiedziałam, że jest to tak dobre a do tego syte danie. Dlatego na dzisiaj mam kolejny pomysł na quiche. Ciasto to samo jak z przepisu na szpinakowe quiche. Ciasto najlepiej jest trochę wcześniej upiec i odstawić na pół godziny do przestygnięcia. Pamiętajmy też o tym, że ciasto kruche na tarty piecze się pod obciążeniem przez około 15 minut.

Jeżeli zasmakowało wam quiche, polecam spróbować inne wersje tego dania:
Quiche z pora z pieczarkami
Szpinakowe quiche
Quiche z boczkiem i cebulą
Quiche Lorraine


Quiche z kozim serem i suszonymi pomidorami składniki na formę o średnicy 28 cm:
upieczone kruche ciasto
słoiczek suszonych pomidorów
150g sera koziego
3 jajka
szklanka śmietany 36%
pół szklanki mleka
100g pieczarek
mała cebula czerwona


Quiche z kozim serem i suszonymi pomidorami wykonanie: 
Pieczarki podsmażamy na patelni, odstawiamy aby trochę ostygły. Pomidory opłukać pod wodą z kranu i pokroić na mniejsze kawałki, nie muszą być takie małe. Cebulę obrać i pokroić w piórka, ser pokroić drobno w kostkę. W misce rozbić widelcem jajka ze śmietaną i mlekiem, doprawić pieprzem, solą ostrą i słodką papryką, ziołami prowansalskimi. Dodać pomidory, pieczarki, ser i cebulę. Dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Piec w 180 stopniach przez 35 do 40 minut. Można podawać na ciepło i zimno. 













Post a Comment: