Krem z zielonego groszku z grzankami składniki na około 4 porcje zupy
250g zielonego łuskanego groszku
250g zielonego łuskanego groszku
3 gałązki selera naciowego
2 - 3 większe marchewki
mały por
papryczka chili
czerstwy chleb
Krem z zielonego groszku z grzankami wykonanie:
Groszek wypłukać i namoczyć w zimnej wodzie na co najmniej 3 godziny. Następnie pozostałe warzywa umyć, obrać pokroić, wrzucić do garnka zalanego zimną wodą (około 1,5l), dodać ziele angielskie, papryczkę chili i 3 liście laurowe. Gotować razem do miękkości na małym ogniu przez około godzinę. Odstawić zupę do wystygnięcia, wyciągnąć ziele i liście laurowe i całość zblendować na gładki krem. Pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na oliwie z oliwek z czosnkiem i papryką słodką i ostrą. Podawać z ciepłą zupą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz