Idąc za modą jakiś czas temu kupiłam jagody goji. I tak stały i stały jakiś czas, aż do wczoraj gdy postanowiła zrobić z nich dżem. Jest on bardzo prosty do zrobienia a gęstość zapewniają nasiona chia. Taki dżem przygotowuje się w pol godziny a nawet szybciej, więc może warto wypróbować. Będzie to wspaniały dodatek do jogurtów naturalnych, zamiast przesłodzonych jogurtów owocowych, a równie pyszny.
Polecam również moje inne przepisy śniadaniowe:
Naleśniki z jogurtu greckiego
Jajecznica według Gordona Ramsaya
Bułeczki ze szczypiorkiem
Muffinki z porem i kiełbasą
Gofry
Kokosowa kaszka manna
Koktajl z mango i banana
Zapiekane białka jajek
Domowy jogurt
Owsianka z amarantusa z owocami
Omlet z białek
Dżem z owoców kaki
Orzechowo czekoladowa owsianka
Pudding z nasion chia
Owsianka z owocami
Tost z serem brie i czerwoną cebulką
Dżem z malin, nasion chia i jagód goji składniki na dwa średniej wielkości słoiczki:
2 i pół szklanki malin, ja użyłam mrożone
pół szklanki jeżyn (czerwonych)
3/4 szklaki jagód goji
sok z jednej cytryny
cukier waniliowy
pół szklanki miodu
3 łyżki nasion chia
Dżem z malin, nasion chia i jagód goji wykonanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do rondla i gotujemy aż owoce się rozpadną, około 15 - 20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia. Wrzucamy wszystko do blendera i miksujemy na jednolita masę. Gotowe! Prawda, że proste, a bardzo zdrowe dzięki nasionom chia i jagodom goji. Można wykorzystać do owsianki albo do upieczenia kruchych ciasteczek. Dżem ma idealna konsystencje dzięki chia. Po zmiksowaniu kolor jest inny przez jagoddy goji ;)
Dżem z malin, nasion chia i jagód goji / Goji berries, raspberries and chia seeds jam
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz