wtorek, 20 grudnia 2016

Przez tą potrawę pokochałam szpinak i uwielbiam go teraz. Niby takie nic, ale jakie dobre!

Jeżeli lubicie szpinak, koniecznie spróbujcie tych przepisów:
Makaron ze szpinakiem
Szpinak zawijany w cieście filo
Quiche ze szpinakiem i serem feta
Kuskus i szpinak
Cannelloni ze szpinakiem i serem ricotta
Pizza, szpinak i ricotta

Składniki na około 10 porcji:
10 naleśników
120 g sera feta
250g świeżego szpinaku 

trochę tartego sera

Naleśniki muszą być cienkie, smażone  na mniejszej patelni lekko zarumienione.  Ja szpinak zazwyczaj robię na parze przez około 10 minut, ale też można zwyczajnie podgotować do odparowania wody w garnku. Pamiętać należy o  tym, żeby nie gotować go zbyt długo bo się zrobi brzydki i brązowy. Przełożyć do miseczki, dodać rozkruszony drobno ser feta. Przyprawić papryką ostrą, słodką, pieprzem, czosnkiem do smaku. Można też dodać małe pół drobno posiekanej cebuli. Nie solić, pamiętajmy, że ser feta jest słonawy wystarczająco. Zawijać farsz w naleśniki i układać w naczyniu żaroodpornych. Posypać serem i zapiekać przez około 10 - 15 minut przed podaniem. Pycha!






Post a Comment: