Szczerze powiedziawszy to nigdy nie przepadałam za karkówką. Zawsze kojarzyła mi się z bardzo tłustym mięsem, które zazwyczaj serwuje się z grilla. Ale kiedy spróbowałam tego mięsa przygotowanego w inny sposób, bo w piekarniku to zmieniłam zdanie i karkówka zyskała zdecydowanie w moich oczach. Dzisiaj przepis na to mięso z sosem barbecue. Polecam ;)
Karkówka w sosie barbecue składniki:
700 g mięsa z karkówki
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki soku z cytryny
1 łyżeczka musztardy
2 łyżeczki sosu worcesterchire
5 łyżeczek brązowego cukru
1 łyżka miodu
5 łyżeczek octu jabłkowego
1,5 szklanki wody
Karkówka w sosie barbecue wykonanie:
Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki na sos łączymy na patelni na której smażyliśmy mięso i podgrzewany aż sos będzie miał jednolitą konsystencję. Zalewamy nim karkówkę. Pieczemy w 180 stopniach pod przykryciem przez godzinę, następnie jeszcze 15 minut bez przykrycia. Sos odlewamy do rondla i zagęszczamy skrobią kukurydzianą (około 1 łyżki) zalewamy mięso i podajemy.
Karkówka w sosie barbecue
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz