Kolejny przepis na babeczki. Mąż stwierdził, że są 9/10 a tylko dlatego, że brakuje mu w nich czegoś chrupiącego. Dobra następnym razem dodam orzechy :D Czekolada i czereśnie to zawsze niezastąpiony przepis.
Czekoladowe muffinki z czereśniami składniki:
2 szklanki mąki
1/2 szklanki masła
1 szklanka cukru
1 szklanka mleka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki nasion chia
250 g czereśni
80 g gorzkiej czekolady
1 łyżeczka cynamonu
Czekoladowe muffinki z czereśniami wykonanie:
Czereśnie myjemy i pozbawiamy pestek. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej Nasiona chia zalewamy 1/3 szklanki wody. Zostawiamy na pół godziny. Masło ucieramy z cukrem, dodajemy chia i miksujemy do połączenia się składników. Mąkę i proszek do pieczenia z cynamonem przesiewamy, dodajemy do stopniowo do masy na przemian z mlekiem ucierając do połączenia się składników. Dodajemy roztopioną czekoladę, dokładnie mieszamy, na sam koniec dodajemy czereśnie. Papilotki układamy w blaszce do muffinek i wypełniamy ciastem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.
Czekoladowe muffinki z czereśniami
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz