Lasagne z porem i z kurczakiem

Lasagne mniam! I niekoniecznie te tradycyjne ale każde, zależnie od tego na co mamy ochotę lasagne można przygotować na wiele sposobów. Lasagne to nazwa makaronu którego się używa, a nie dania. Ja uwielbiam, zwłaszcza gdy nie mam  pomysłu na coś innego.


Składniki na lasagne z porem i kurczakiem:
Mały por
1 czerwona cebula
500 g piersi z kurczaka
1 czerwona papryka
25 g masła
40 g maki pszennej
500 ml ciepłego mleka
9 płatów makaronu lasagne (u mnie były po 3 na warstwę, zależy jaki kształt naczynia używacie)
2 mozzarelle 


Lasagne z porem i kurczakiem wykonanie:
Makaron gotujemy al dente, tak około 2 - 3 minuty, najlepiej po dwa płaty aby się nie posklejał. Cebulę kroimy w piórka, por myjemy, kroimy na pół i kroimy w paseczki grubości około 1,5 cm, paprykę kroimy w paseczki, a kurczaka w drobną kostkę. Kurczaka doprawiamy curry, słodką i ostrą papryką i imbirem. Wszystko smażymy razem na patelni przez około 5 minut, dodajemy w międzyczasie sól, pieprz i zioła prowansalskie. Przygotowujemy sos. W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę, cały czas energicznie mieszając  aby powstała gładka masa. Następnie należy powoli wlewać mleko cały czas mieszając aby nie powstały grudki, gotujemy do momentu aż powstanie gładki sos. Doprawiamy dwiema łyżeczkami gałki muszkatołowej i pieprzem. 
Na dno naczynia wykładamy 1/3 kurczaka, wylewamy 1/4 sosu i posypujemy 1/4 mozzarelli. Układamy 3 płaty makaronu i znów 1/3 kurczaka, 1/4 sosu i 1/4 mozzarelli. Czynność powtarzamy jeszcze raz. Na wierzch układamy pozostałe 3 płaty makaronu, wylewamy resztę sosu i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy około 30 minut w 180 stopniach. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai