Czyli, że niby spaghetti bolognese, tylko, że z tą nazwą to różnie jest. Niektórzy mówią, że jeżeli spyta się mieszkańca Bolonii o to danie to nie będzie miał pojęcia o co nam chodzi bo mówi się na taki sos ragu, ale rodzajów ragu też jest kilka. Więc ja nie zamierzam nazywać tego dania w taki sposób, chociaż jest to tak znane przez wszystkich bolognese. Ale też na przekór użyłam makaronu penne a nie spaghetti, ot tak.
Makaron penne z mięsem mielonym składniki:
1 mała cebula
2 ząbki czosnku
250 g wieprzowego mięsa mielonego
1/2 szklanki bulionu
1 mała puszka pomidorów
100 ml pomidorowej pasaty
Makaron penne z mięsem mielonym wykonanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany drobno czosnek i smażymy przez kilka sekund. Pamiętajmy o tym, że czosnek bardzo szybko się przypala! Następnie dodajemy mięso, zalewamy bulionem i smażymy przez około 4 minuty. Następnie dodajemy puszkę pomidorów i pomidorowej pasaty. Doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią, oregano i smażymy przez około 10 minut albo do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Podajemy posypany serem parmezan lub pecorino.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz