Ostatnio zabrałam rodziców do Poznania, do restauracji "U Myśliwych" na przystawkę jedliśmy przepyszny barszcz Ukraiński. Tak mi ta zupa zasmakowała, że postanowiłam spróbować zrobić ją w domu. Poszperałam w internecie w poszukiwaniu jakiś ciekawych przepisów i zabrałam się do gotowania. Zupa wyszła naprawdę dobra, ale oczywiście do tej co jadłam w restauracji nie ma co się równać. Chyba będę musiała pójść tam jeszcze raz ;)
Barszcz Ukraiński składniki:
5 średniej wielkości buraków
3 podudzia z kurczaka
4 marchewki
1/4 główki kapusty
6 ziaren ziela angielskiego
1/2 selera
2 pietruszki
5 ząbków czosnku
2 cebule
6 liści laurowych
10 ziarenek pieprzu
1/2 szklanki białej fasoli
2 łyżki czerwonego octu winnego
4 suszone grzyby
Barszcz Ukraiński wykonanie:
Fasolę namaczamy na całą noc w wodzie, następnie płuczemy i gotujemy aż będzie miękka. Grzyby namaczamy w wodzie na około 20 minut. Marchewki, pietruszkę i selera obieramy, kurczaka myjemy i wkładamy do garnka, dodajemy por, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe, obrany czosnek i grzyby razem z wodą z namaczania. Zalewamy około 3 litrami wody. Gotujemy na małym ogniu od 1 - 1,5 godziny. Następnie wszystko wyciągamy z wywaru. Buraki obieramy, trzemy na tarce o grubych oczkach lub tak jak ja możemy użyć do tego robota kuchennego. Kapustę szatkujemy. Dodajemy do wywaru, dodajemy ocet winny i gotujemy przez 30 minut aż warzywa będą miękkie. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na maśle przez 5 minut. Cebulę i fasolę dodajemy do buraków, gotujemy przez kolejne 10 minut. Podajemy z podsmażonymi ziemniakami, zupę można również zabielić trochę śmietaną, ale ja jednak wolę bez i taką też jadłam w restauracji.
Barszcz Ukraiński
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz