Risotto stało się moim ulubionym daniem, można je przygotować na wiele różnych sposobów, tym razem zrobiłam je z dodatkiem pomidorów i pieczarek, pyszne i wbrew pozorom szybkie danie.
Składniki na pomidorowe risotto:
150 g pieczarek
1 puszka pomidorów
1 mała czerwona cebula
3/4 szklanki ryżu do risotto
50 g tartego parmezanu
2 szklanki białego wytrawnego wina
2 łyżki masła
Pomidorowe risotto wykonanie:
Cebulę kroimy w piórka, przesmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy kolejną łyżkę masła, jak się rozpuści dodajemy ryż i smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie dolewamy 1/2 szklanki wina, mieszamy, jak już odparuje dodajemy kolejne pół szklanki wina i łyżkę suszonej bazylii, czynność tą powtarzamy dwa kolejne razy.Następnie dodajemy 1/2 puszki pomidorów, rozgniatamy je za pomocą łyżki, gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć, czynność tą powtarzamy. Ryż powinien być twardy na zewnątrz a miękki w środku, jeżeli jest zbyt twardy dolewamy trochę wody. Na koniec dodajemy parmezan i całość dokładnie mieszamy. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz