Nigdy nie byłam fanką rabarbaru, ale gdy znalazłam przepis na ten dżem postanowiłam spróbować się do niego przekonać. I dobrze, że tak zrobiłam bo dżem wyszedł bardzo pyszny.
Składniki na dżem z rabarbaru, truskawek i jagód goji:
500 g truskawek
250 g rabarbaru
3 łyżki jagód goji.
1/2 - 1 szklanki cukru żelującego
Dżem z rabarbaru, truskawek i jagód goji wykonanie:
Jagody namaczamy w wodzie. Truskawki oczyszczamy z szypułek i myjemy. Rabarbar kroimy na mniejsze części i myjemy. Owoce wkładamy do garnka i gotujemy przez 40 minut, pozostawiamy do ostygnięcia. Całość miksujemy blenderem i następnie dodajemy cukier, gotujemy następne 20 minut aż całość zgęstnieje. Jeżeli dżem jest za rzadki lub zbyt mało słodki, należy dodać więcej cukru. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz