Przepis na te ciasteczka pochodzi z bloga Danka Pichci, jednak został on troszeczkę zmieniony. Jest to naprawdę ciekawy pomysł, gdyż nie wymaga dużego nakładu pracy a ciasteczka są naprawdę pycha, idealne jako przekąska do popołudniowej kawy.
70 dag mąki
20 dag margaryny
1 żółtko
1 całe jajko
3 łyżki słodkiej śmietany 30%
2-3 dag drożdży
szczypta soli
2 łyżki cukru pudru
3 nieduże jabłka
cynamon
Drożdżówki z jabłkami wykonanie:
Z mąki, margaryny, żółtka, jednego jajka, śmietany, szczypty soli i cukru pudru zagniatamy ciasto. Jeżeli jest zbyt rzadkie należy dodać trochę mąki, ale nie za dużo, bo ciastka wyjdą za twarde. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki, a najlepiej na całą noc. Jabłka obieramy i kroimy w niedużą kostkę, przekładamy do rondelka, dodajemy 2 łyżeczki cynamonu, łyżkę cukru i gotujemy aż jabłka zmiękną, jeżeli jest taka potrzeba, możemy dolać trochę wody aby jabłka się nie przypaliły, ale należy pamiętać o tym aby nadzienie było gęste i zwarte. Z ciasta formujemy krążki i kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, na połowę kładziemy nadzienie z jabłek i przykrywamy drugą połową nadzienia, nie należy ich zamykać na końcach. Mieszamy 1 łyżeczkę cukru z 1 łyżeczką cynamonu i posypujemy tym ciastka. Pieczemy 15 - 20 minut w 180 stopniach
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz