Pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam pierogów, a teraz zostałam ich największą fanką. Jest to niby proste danie, ale jednak wymaga jednak trochę pracy. Na dzisiaj przygotowałam pierogi z nadzieniem z szpinaku.
Pierogi ze szpinakiem składniki:
1/2 ciasta na pierogi - przepis znajduje się tutaj
500 g świeżego szpinaku
1 cebula
3 ząbki czosnku
Pierogi ze szpinakiem wykonanie:
Szpinak najlepiej ugotować na parze, odcisnąć nadmiar wody a następnie pokroić. Można go również ugotować w rondelku do momentu aż zmniejszy swoją objętość, pozostawić do ostygnięcia, odcisnąć wodę i pokroić. Cebulę drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kolejne 30 sekund. Należy pamiętać o tym, że czosnek bardzo szybko może nam się spalić, więc nie smażymy go zbyt długo. Dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i całość gotujemy przez 3 minuty. Pozostawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy i szklanką wycinamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie aż wypłyną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz