Ostatnio robiłam odwracane ciasto ananasowe. Powiem szczerze, że najlepiej smakuje tego samego dnia, dlatego lepiej upiec małą blaszkę. Bardzo lubię takie lekkie ciasta z dodatkiem owoców, są idealne do popołudniowej kawy czy herbaty.
Odwrócone ciasto ananasowe składniki:
300 g ananasa
300 ml wody
80 g cukru
Ciasto:
180 g cukru
130 g masła
2 jajka
200 g mąki
40 g mąki migdałowej
160 ml maślanki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Odwrócone ciasto ananasowe wykonanie:
Ananasa kroimy w cienkie plasterki, przekładamy do rondla, zalewamy wodą i wsypujemy 80 g cukru. Zagotowujemy i gotujemy przez kolejne 15 minut. Wyciągamy ananasa i redukujemy syrop przez kolejne 20 minut. Ucieramy masło i cukier przez 8 - 10 minut aż będzie kremowe. Następnie dodajemy po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, mąkę migdałową i maślankę. Mieszamy na wolnych obrotach do połączenia się składników. Blaszkę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia, na który układamy plastry ananasa, zaczynając od brzegów i kierując się do środka tak aby na siebie nachodziły. Na to wylewamy syrop (około 1/3 małej szklanki). Na to wylewamy ciasto. Pieczemy przez godzinę w 180 stopniach. Ciasto pozostawiamy do ostygnięcia a następnie wykładamy na talerz tak aby ananas znalazł się na górze.
Odwrócone ciasto ananasowe
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz