Mama mojego męża zrobiła kiedyś zupę pieczarkową z klopsikami. Bardzo mi ona zasmakowała dlatego postanowiłam odtworzyć ten przepis.
Zupa pieczarkowa z klopsikami składniki:
200 g mięsa wieprzowego
1 l bulionu mięsno warzywnego
400 g pieczarek
3 czerwone cebule
1 jajko
Zupa pieczarkowa z klopsikami wykonanie:
Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem, papryką ostrą i słodką. Dodajemy jajko, dwie łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Robimy małe klopsiki, obtaczamy w mące i dodajemy do bulionu. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni, dodajemy do zupy. Kroimy pieczarki w plasterki, podsmażamy na tej samej patelni, dodajemy do zupy. Doprawiamy zupę 1 łyżką sosu worcester, majerankiem, pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką. 2 łyżki mąki rozprowadzamy w szklance wody, dodajemy do zupy, gotujemy do momentu aż zupa będzie miała pożądaną przez nas konsystencję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz