Ostatnio moim ulubionym dodatkiem do dań jest ser gorgonzola, nadaje dość specyficznego i mocnego smaku daniom, dlatego trzeba uważać z innymi przyprawami a zwłaszcza solą. Jednak polecam wypróbować, dania dostaną innego smaku ;)
Makaron z klopsikami i pieczarkami składniki:
100 g mięsa wieprzowego
0,25 - 0,5 l bulionu mięsno warzywnego
100 g pieczarek
1 czerwona cebule
1 jajko
2 łyżki sera gorgonzola
Makaron z klopsikami i pieczarkami wykonanie:
Bulion gotujemy na wolnym ogniu. Mięso przekładamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem, oregano, papryką ostrą i słodką. Dodajemy jajko, dwie łyżki bułki tartej i dokładnie mieszamy. Robimy małe klopsiki, obtaczamy w mące i dodajemy do bulionu. Cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na patelni, dodajemy do bulionu. Kroimy pieczarki w plasterki, podsmażamy na tej samej patelni, dodajemy do bulionu. Doprawiamy zupę oregano, pieprzem, solą, ostrą i słodką papryką. Dodajemy ser gorgonzola. Dodajemy makaron penne, około 2 garści, gotujemy pod przykryciem do momentu aż makaron będzie prawie al dente. Jeżeli konsystencja jest za rzadka zagęszczamy mąką. Posypujemy tartym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz