Pierogi, najczęściej ruskie lub z kapustą i grzybami. Ja ostatnio robiłam z kaszą gryczaną i serem gorgonzola. Bardzo ciekawe połączenie, warte wypróbowania. Podałam je z pieczarkami, cebulką i oliwkami. Pychotka ;)
Pierogi z kaszą gryczaną składniki:
1/2 szklanki kaszy gryczanej
1 szklanka bulionu
3 łyżki sera gorgonzola
1 łyżeczka sosu worcestershire
słodka i ostra papryka, sól, pieprz
1/2 ciasta na pierogi z tego przepisu klik
Pierogi z kaszą gryczaną wykonanie:
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko w bulionie. Tak aby pochłonęła cały płyn, jeżeli jest zbyt twarda dodajemy trochę wody. Dodajemy ser gorgonzola, przyprawy i sos worcestershire. Dokładnie mieszamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy ciasto z tego przepisu - - > klik
Rozwałkowujemy, wykrawamy krążki i lepimy pierogi. Gotujemy na osolonej wrzącej wodzie do wypłynięcia. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz