Bardzo lubię serniki, jednak tym razem postanowiłam podejść do tego klasyka trochę inaczej. Postanowiłam zrobić sernik na zimno z mango w formie deserów w małych słoiczkach. Trochę było zachodu, ale deser wyszedł bardzo ciekawie Polecam spróbować ;)
Serniczki na zimno z mango składniki:
2 mango
250 g twarogu półtłustego
150 g białej czekolady
150 ml śmietany 36%
150 g herbatników
50 g masła
1,5 łyżeczki żelatyny
Serniczki na zimno z mango wykonanie:
Masło rozpuszczamy, herbatniki drobno mielimy, dodajemy masło. Wykładamy dno małych szklanych słoiczków (około 10, w zależności od wielkości) Mango obieramy, i blendujemy. Twaróg mielimy, najlepiej za pomocą robota kuchennego, dodajemy mango. Czekoladę roztapiamy, dodajemy do twarogu. Śmietanę ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy masę serową. Wszystko dobrze mieszając. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy do masy serowej dokładnie mieszając. Przekładamy do słoiczków, wkładamy do lodówki i chłodzimy przez minimum 2 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz