Tarta z Pomidorkami koktajlowymi i kozim serem

Tarta na obiad to zawsze dobry pomysł. Smakuje na zimno jak i na ciepło, można zabrać ze sobą na lunch do pracy, a nadzienie ogranicza nasza pomysłowość. Dzisiaj tarta z pomidorkami koktajlowymi i serem kozim, była pyszna ;)



Tarta z Pomidorkami koktajlowymi i kozim serem składniki:
2 jajka
270 ml śmietany 30%
250 g pomidorków koktajlowych
100 g sera koziego
1 czerwona cebula
Ciasto: 
białko jajka
75 g masła
140 g mąki
łyżeczka soli

Tarta z Pomidorkami koktajlowymi i kozim serem wykonanie:
Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól, dodać żółtko. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo. Wstawić na godzinę do lodówki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. Nie należy tego kroku pomijaćPiec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza. Cebulę pokroić w piórka, przełożyć na ciasto, ser kozi rozkruszyć na cieście i wyłoży pomidorki. W misce rozbić jajka razem ze śmietaną, doprawić solą pieprzem, suszonymi płatkami chili i bazylią. Piec od 35 - 45 minut w 180 stopniach. Podawać na ciepło lub na zimno.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai