Ciasto z czereśniami

Owoców pełno na targu teraz, można wybierać i przebierać, a co za tym idzie robić pyszne ciasta i tarty. Jako dziecko nie lubiłam ciast z owocami, dziwnym dzieckiem byłam. Teraz je uwielbiam i najczęściej właśnie robię bardzo owocowe tarty. Na dzisiaj maślankowe ciasto z czereśniami



Ciasto z maślanki składniki:
500 g świeżych czereśni
3 jajka
1/3 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki roztopionego masła
3/4 szklanki cukru
Spód
130 g mąki
1 żółtko
80 g masła
40 g cukru

Ciasto z maślanki wykonanie:

Ze składników na spód zagniatamy szybko ciasto. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdyż pod wpływem ciepła dłoni masło zaczyna się topić. Można najpierw masło pokroić nożem na mniejsze kawałki a później zagnieść do momentu połączenia się składników. Wkładamy do lodówki na 30 minut. W międzyczasie myjemy czereśnie i wyciągamy z nich pestki. Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy rozbite trzepaczką jajka, maślankę, masło i ekstrakt z wanilii. Całość ubijamy do momentu połączenia się składników. Dodajemy brzoskwinie i mieszamy łyżką Formę na tartę o średnicy 28 cm smarujemy masłem i wykładamy schłodzonym ciastem spód i brzegi. Podpiekamy pod obciążeniem przez  15 minut. Następnie na spód wykładamy czereśnie i zalewamy masę z maślanki. Pieczemy w 180 stopniach przez 40 minut aż góra lekko się zarumieni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai