Quiche z dynią i serem brie

Gdy nie mam za bardzo pomysłu na obiad a mam ochotę na coś dobrego to najczęściej wybieram quiche Można ją zrobić prawie ze wszystkiego, baza zawsze jest ta sama czyli kruche ciasto i masa z jajek i śmietany. 




Quiche z dynią i serem brie składniki:
1/2 dyni piżmowej
70 g sera brie
150 g pieczarek
580 ml śmietany 30%
4 jajka


Ciasto: 
jajko
łyżka mleka 
150g masła
250g mąki
łyżeczka soli
łyżeczka cukru


Quiche z dynią i serem brie wykonanie:
Masło posiekać razem z mąką w misce dodać cukier i sól. W osobnej miseczce rozbić jajko z mlekiem, dodać do mąki. Wszystko razem zagnieść, ale nie traktować ciasta zbyt mocno i zbyt długo, gdyż po upieczeniu będzie zbyt twarde. Wstawić na godzinę do lodówki. W międzyczasie kroimy dynię w kostkę 1cm x 1 cm, przekładamy na blaszkę, skrapiamy oliwą z oliwek, dopraiamy słodką i ostrą papryką, curry i ziołami prowansalskimi, pieczemy w 180 stopniach prze 15 minut. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy. 
Ciasto rozwałkować i wyłożyć nim ceramiczną formę do piekarnika, uprzednio wysmarowaną masłem. Nakłuć widelcem, nałożyć na wierz papier do pieczenia i obciążyć za pomocą ryżu, grochu czy innego suchego ziarna. Nie należy tego kroku pomijaćP
iec 20 minut w piekarniku rozgrzany do 190 stopni Celsjusza, po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i zdjąć obciążenie.Wszystko zostawić do wystygnięcia. Na ciasto wykładamy dynię i pieczarki i drobno pokrojony ser brie. W misce łączymy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wylewamy na blaszkę. Pieczemy w 180 stopniach od 30 - 40 minut. Masa jajeczna na środku ma być zwarta, ale po poruszeniu blaszką lekko się ruszać. Pozostawiamy na około 10 minut do przestygnięcia, można podawać zimne jak i ciepłe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai