Bataty pieczone z warzywami

Czasami zaglądamy do lodówki i kompletnie nie wiemy co zrobić na obiad. Ja miałam tak ostatnio właśnie. Zajrzałam do lodówki i na półkę ale średnio coś można było z tego zrobić. Aż zobaczyłam, że mam bataty, podstawowe warzywa w koszyku i już szybki obiad był gotowy. Może ten przepis nie jest jakiś odkrywczy, ale czasami po prostu potrzebujemy zwykłego pomysłu na to co by tu zrobić dobrego do jedzenia.




Bataty pieczone z warzywami składniki:
1 batat
1 czerwona papryka
1 duża czerwona cebula
szczypiorek
pomidorki koktajlowe


Bataty pieczone z warzywami wykonanie:
Bataty obieramy i kroimy w paski wielkości frytek. Paprykę myjemy i kroimy w paseczki. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Wszystko przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy oliwą z oliwek, doprawiamy ostrą i słodką papryką, solą, pieprzem, bazylią. Zapiekamy w 180 stopniach przez około 20 minut (aż batat będzie mięciutki). Przekładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem, a obok układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai