Dzisiaj coś bardziej polskiego, czyli wieprzowina z ziemniaczkami. Ale przygotowana w trochę inny sposób z lekko orientalnym sosie.
Polędwiczki i ziemniaczki w orientalnym sosie składniki:
3 - 4 dużych ziemniaków
200 g polędwicy wieprzowej
Sos:
2 łyżeczki sosu sriracha
2 łyżeczki sosu sojowego
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka sosu sojowego
1 łyżeczka octu z białego wina
Polędwiczki i ziemniaczki w orientalnym sosie wykonanie:
Składniki na sos podgrzewamy w rondelku do momentu aż wszystko się połączy. W połowie sosu marynujemy polędwicę. Ziemniaki myjemy (nie obieramy) i kroimy w cząstki, takie wielkości dość grubych frytek. Gotujemy przez 3 - 4 minut aż będą lekko miękkie. Studzimy. Polędwicę smaży na złoto z obu stron. Przekładamy na blaszkę. Ziemniaki przekładamy do miski, doprawiamy słodką papryką, curry i bazylią. Układamy obok polędwicy. Mięso smarujemy smarujemy sosem, ziemniaki również, ale uważajmy aby ziemniaki nie były zbyt mocno nasiąknięte sosem. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Mięso pozostawiamy na parę minut aby odpoczęło przed pokrojeniem.
Polędwiczki i ziemniaczki w orientalnym sosie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz