To ciasto bananowe jest dość ciekawe, gdyż jest ono zrobione z jednej tylko wyłącznie masy, a podczas pieczenia one w jakiś sposób się oddzielają i powstają dwie części, magia ;)
Do jego wykorzystania idealnie nadają się już lekko przejrzałe banany, a samo ciasto robi się dosłownie w 5 minut, no może poza czasem pieczenia.
Najprostsze ciasto bananowe składniki;
1/2 szklanki rozgniecionych bananów
4 jajka
1 szklanka mąki
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki masła
2 szklanki mleka
1 łyżeczka wody
Najprostsze ciasto bananowe wykonanie:
Ubijamy żółtka z cukrem, następnie dodajemy roztopione masło i wodę. Ubijając dodajemy banany, a następnie mąkę. Na sam koniec dodajemy mleko i ekstrakt z wanilii. Ubijamy białka na puszystą pianę i ostrożnie dodajemy do masy, nie musi być dokładnie połączone. Wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto jest dość rzadkie. Pieczemy przez około 20 - 30 minut w 180 stopniach aż się zrumieni z góry.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz