Karkówka duszona w kapuście kiszonej składniki:
700 g karkówki pokrojonej w plastry
250 g kapusty kiszonej
300 ml bulionu
4 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu worcester
2 łyżki brązowego cukru
1 łyżka skrobi kukurydzianej
Karkówka duszona w kapuście kiszonej wykonania:
Karkówkę marynujemy w 2 łyżeczkach papryki słodkie, 1 papryki ostrej i imbiru. Doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą z oliwek i zostawiamy na pół godziny. Następnie smażymy z obu stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając kapustą kiszoną. Wierzch przykrywamy kapustą kiszoną. Na patelnię po smażeniu karkówki wylewamy bulion, dodajemy ketchup, skrobię, brązowy cukier i sos worcester. Gotujemy do połączenia składników i zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem od 1,5 - 2 godzin w 200 stopniach aż karkówka zacznie się rozpadać i będzie miękka. Następnie pieczemy jeszcze około 15 minut bez przykrycia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz