Gdzieś przeczytałam, że żelazną zasadą ciasta kruchego jest stosowanie proporcji 3:2:1, czyli trzy części mąki, dwie części masła i jedna część cukru. Zazwyczaj dodajemy żółtko jajka, ale jeżeli chcemy aby ciasto było bardziej twarde należy dodać całe jajko. Ja przy pieczeniu tej tarty zastosowałam się do podanej wyżej zasady i muszę powiedzieć, że ciasto wyszło bardzo dobre!
Tarta z owocami z kremem z mascarpone składniki:
Spód:
150 g mąki
100 g zimnego masła
50 g cukru
1 żółtko
Krem:
50 g miękkiego masła
250 g mascarpone
1/3 szklanki cukru pudru
1/2 mango
garść truskawek
2 łyżki nasion owocu granata
Tarta z owocami z kremem z mascarpone wykonanie:
Masło kroimy nożem na drobne kawałki, zagniatamy razem z cukrem, żółtkiem i mąką. Należy pamiętać, że ciasta kruchego nie należy zbyt długo wyrabiać, gdy masło zacznie się topić pod wpływem ciepłych rąk, należy włożyć je na moment do lodówki i po chwili zacząć ponownie wyrabiać aż do połączenia się składników. Wyrobione ciasto zawijamy w folie i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki. Po tym czasie należy ciasto rozwałkować i wyłożyć na posmarowaną masłem formę. Na ciasto nakładamy papier do pieczenia i obciążamy na przykład grochem lub ryżem. Jest to ważny krok, gdyż w innym wypadku boki naszego ciasta nie spłyną. Pieczemy 10 minut pod obciążeniem w 180 stopniach. Po tym czasie należy zdjąć pergamin z grochem i piec jeszcze 15 - 20 minut. Ciasto pozostawiamy do ostudzenia.
Mascarpone ucieramy z masłem i cukrem na gładki krem, smarujemy nim wystudzone ciasto. Na wierzch układamy pokrojone i umyte owoce. Tartę przechowujemy w lodówce.
Tarta z owocami z kremem z mascarpone
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz