Ciasto:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki letniej wody
1 łyżka oliwy (ja użyłam z oliwek)
Nadzienie:
2 łyżki creme fraiche
2 łyżki śmietany 12%
1 czerwona cebula
2 małe pomidory
kilka zielonych oliwek
Tarte flambée z pomidorami i czerwoną cebulą wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasto razem zagnieść, gdyby ciasto było zbyt lepkie można dodać łyżkę mąki, ale nie za dużo. Ciasto powinno być elastyczne. Następnie ciasto należy rozsmarować i ułożyć na wysmarowanej blaszce. Ciasto powinno być bardzo cienko rozwałkowane. Cebulę kroimy w piórka, pomidory i oliwki w plasterki. Nasz sos rozsmarowujemy na cieście, na to układamy nadzienie i pieczemy w 220 stopniach przez około 15 minut. Prawdziwą tarte flambee jest pieczone na kamieniu w bardzo wysokiej temperaturze, a ciasto powinno być aż spalone na brzegach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz