Ciasto z malinami i kremem z nutelli

Na urodziny mojego narzeczonego zrobiłam, czekoladowe ciasto z malinami z dodatkiem orzechów laskowych. Połączenie czekolady z malinami to po prostu strzał w dziesiątkę i ciasto bardzo smakowało gościom. 



Ciasto z malinami i kremem z nutelli składniki:
Biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki orzechów laskowych
4 łyżki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki cukru
Krem:
5 łyżek nutelli
100 g czekolady
150 g masła
300 g malin do dekoracji
szklanka pokruszonych wafli


 Ciasto z malinami i kremem z nutelli wykonanie:
Orzechy wysypujemy na blaszkę wyłożoną pergaminem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i prażymy orzechy przez około 15 minut, aż w mieszkaniu zacznie się unosić ich zapach ;)
Następnie przekładamy orzechy na ściereczkę i pocieramy przez drobne sitko lub durszlak, w ten sposób skórka oddzieli nam się od orzecha. Jeżeli część się nie uprażyła to należy włożyć je jeszcze na parę minut do piekarnika. Następnie drobno siekamy orzechy lub mielimy w młynku do kawy tak jak ja to zrobiłam. Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy cukier i stopniowo dodajemy do białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodajemy zmiksowane orzechy. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy całość delikatnie  za pomocą łyżki, nie miksujemy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut. 

Następnie przygotowujemy krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z nutellą i masłem na gładką masę. 
Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy kremem, na krem wysypujemy wafle, a na to kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy kremem, na wierzch układamy umyte maliny. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai