Gorgonzola zdecydowanie dołącza do moich ulubionych składników. Bardzo mi w ostatnim czasie zasmakowała. Ostatnio zrobiłam sos z kurczakiem na bazie gorgonzoli i bulionu drobiowego. Pychota!
Kurczak w sosie z gorgonzoli składniki:
250 g piersi z kurczaka
1/2 cukinii
70 g sera gorgonzola
1 papryka
1 cebula
1 szklanka bulionu
1 łyżka mąki
1 łyżka creme fraiche (lub słodkiej śmietany)
Kurczak w sosie z gorgonzoli wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez około 3 minuty. Cukinię kroimy w cienkie plastry, a następnie w ćwiartki. Cebulę i paprykę kroimy w grubą kostkę (około 1 cm x 1 cm), wszystko wrzucamy do kurczaka, podsmażamy około 2 minuty. Dodajemy bulion, ser gorgonzola, doprawiamy słodką i ostrą papryką, pieprzem i oregano. Dusimy pod przykryciem około 7 - 10 minut. Śmietanę i mąkę rozrabiamy z wodą i dodajemy do sosu. Całość gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Podajemy z makaronem, a na wierzch kładziemy rukolę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz