
Składniki na kurczaka w serowym sosie
100 g gorgonzoli
70 g sera pecorino
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki mąki
2 papryki czerwone
150 g pieczarek
1 duża cebula czerwona
garść natki pietruszki
Kurczak w serowym sosie wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w słodkiej i ostrej papryce, curry, imbirze i oliwie z oliwek, pozostawiamy na 30 minut, następnie smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę w paseczki. Całość smażymy przez kolejne 5 minut, możemy podlać trochę wodą, aby się całość nie przypaliła. Następnie dodajemy gorgonzolę i starty ser pecorino, gotujemy przez parę minut aż sery się rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy do sosu i gotujemy aż całość zgęstnieje. Na koniec gotowania dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki. Podajemy z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz