Tak wiem, kurczak w dzisiejszych czasach jest zaliczany do niezbyt zdrowych mięs, ale od czasu do czasu można sobie pozwolić i można przecież znaleźć i kupić dobre mięso jeszcze. Ja generalnie staram się jeść lekko ze względu na stan zdrowia, dlatego najczęściej wybieram kurczaka, albo w ogóle nie jem mięsa. Na dzisiaj przygotowałam coś bardziej kalorycznego, ale raz kiedyś można sobie pozwolić. Jak już kiedyś pisałam, uwielbiam gorgonzolę, ten Włoski ser nadaje się idealnie jako baza do sosów i tak go dzisiaj użyłam, do tego pecorino i mamy pyszny sos!
Składniki na kurczaka w serowym sosie
100 g gorgonzoli
70 g sera pecorino
500 g piersi z kurczaka
2 łyżki mąki
2 papryki czerwone
150 g pieczarek
1 duża cebula czerwona
garść natki pietruszki
Kurczak w serowym sosie wykonanie:
Kurczaka kroimy w kostkę, marynujemy w słodkiej i ostrej papryce, curry, imbirze i oliwie z oliwek, pozostawiamy na 30 minut, następnie smażymy przez 3 minuty. Dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki, cebulę pokrojoną w piórka i paprykę w paseczki. Całość smażymy przez kolejne 5 minut, możemy podlać trochę wodą, aby się całość nie przypaliła. Następnie dodajemy gorgonzolę i starty ser pecorino, gotujemy przez parę minut aż sery się rozpuszczą. Mąkę rozrabiamy w wodzie, dodajemy do sosu i gotujemy aż całość zgęstnieje. Na koniec gotowania dodajemy pokrojoną drobno natkę pietruszki. Podajemy z makaronem.
Kurczak w serowym sosie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz